Kolme näkökulmaa tietoturvaan metaversumissaKolme näkökulmaa tietoturvaan metaversumissa

Metaversumi puhuttaa, mutta onko uuden teknologian turvallisuudesta keskusteltu riittävästi? TCS:n asiantuntijat kertovat tässä katsauksessa, mille toimialoille metaversumi tuo uusia kasvumahdollisuuksia ja mitä metaversumin turvallisuudesta on hyvä ymmärtää.

Metaversumi ei ole enää pelkkä muotisana. Siitä on muodostumassa varteenotettava teknologia, joka mahdollistaa reaaliaikaiset, aidontuntuiset ja virtuaaliset kokemukset. Globaali IT-palvelutalo Tata Consultancy Services (TCS) on kehittänyt kuluneina kuukausina esimerkiksi kauppakeskusmetaversumin muotialan asiakkaalle, karkkimaailman kuluttajatuotealan asiakkaalle sekä virtuaalisia konttoreita johtavalle brittipankille.

TCS:n liiketoiminta- ja teknologiapalveluista vastaava johtaja Krishnan Ramanujam uskoo, että metaversumista muodostuu vakiintunut ja merkittävä teknologia noin kolmen vuoden kuluttua. Kulutustavara-, koulutus-, media- ja kiinteistönvälitysalat ovat siirtyneet kokemuksellisten teknologioiden pariin ensimmäisten joukossa. Metaversumiteknologia tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia liiketoiminnan kasvattamiseksi myös monella muulla toimialalla. TCS:n asiantuntijat arvioivat, että metaversumia hyödynnetään seuraavaksi muun muassa muoti-, ravitsemus-, terveydenhuolto-, teollisuus- ja rakennusaloilla.

Ennen koronapandemiaa ihmiset olivat huolissaan pilvipalveluista ja niiden turvallisuudesta. Pandemian leviäminen vauhditti digitalisaatiota ja muutti ihmisten näkemyksiä erittäin nopeasti. Jos pandemiarajoituksia joudutaan ottamaan vielä käyttöön jossakin päin maailmaa, myös metaversumi voi vakiintua nopeasti”, Ramanujam sanoo.

Kolme näkökulmaa metaversumin turvallisuuteen

1. Identiteetti

Metaversumista sekä lohkoketjuihin pohjautuvasta web3:sta puhutaan usein yhdessä. Metaversumi ei vaadi toimiakseen web3-teknologiaa, mutta sen voi silti nähdä olevan metaversumin identiteetin ja yksilöllisyyden perusta.

Lohkoketjuteknologian mahdollistama identiteetin todentaminen auttaa käyttäjiä liikkumaan metaversumista toiseen siten, että käyttäjä esiintyy metaversumissa luotettavasti omana itsenään. Näin teknologia siis myös parantaa eri metaversumien yhteensopivuutta. Samaa hajautettua, lohkoketjuja hyödyntävää teknologiaa käytetään myös useimpien kryptovaluuttojen omistajuuden todentamisessa.

Identiteetin luotettavuudessa piilee kuitenkin myös riskinsä. Kokemuksellisessa virtuaalitilassa muut käyttäjät vaikuttavat todellisemmalta ja luotettavammalta kuin nykyisessä vuorovaikutuksessa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai keskustelupalstoilla. Vuorovaikutus muuttuu hauskemmaksi ja aidommaksi, mutta mitä tapahtuu, jos toinen käyttäjä hakkeroi palvelua ja esiintyy metaversumissa esimerkiksi parhaan ystäväsi tai johtajasi identiteetillä?

2. Omaisuus

Metaversumin kehittäjien täytyy lähiaikoina alkaa rakentaa yhtenäistä tapaa, jolla voitaisiin todentaa omistusoikeus digitaaliseen omaisuuteen. Omaisuuden todentaminen tapahtuu lohkoketjuteknologialla, mutta kilpajuoksu on käynnissä sen osalta, mikä taho luo ensin yhtenäisen ja luotettavan omaisuuden todentamisen järjestelmän, joka toimisi kaikissa metaversumeissa.

”Todentaminen antaa käyttäjälle valtaa päättää, missä heidän luomaansa sisältöä hyödynnetään. Lisäksi todentaminen vahvistaa metaversumin läpinäkyvyyttä ja turvallisuutta ja antaa mahdollisuuksia sisällön personoimiselle”, TCS:n kyberturvallisuudesta vastaava teknologiajohtaja KPS Sandhu tiivistää.

3. Dataturvallisuus

”Potentiaalistaan huolimatta metaversumista on tulossa kovaa vauhtia tietoturvapainajainen”, TCS:n innovaatioevankelista Ramandeep Singh toteaa.

Metaversumissa liikkuu suunnaton määrä arkaluontoista dataa. Toisin kuin nykyiset sosiaaliset mediat tai kokoussovellukset, metaversumipalvelut voivat kerätä käyttäjistään biometrisiä tietoja kasvonliikkeistä, äänenkäytöstä ja muista fysiologisista reaktioista. Informaatio voi olla erittäin yksityiskohtaista, mutta tällä hetkellä metaversumiteknologiaa ei suoranaisesti säännellä. ”Jos tällainen data pysyy suojaamattomana, erittäin arkaluontoista dataa voi joutua alttiiksi esimerkiksi kyberhyökkäyksille”, Singh huomauttaa.

Metaversumin ja web3:n hajautettu teknologia tarjoaa netinkäyttäjälle lisää vapauksia ja voi esimerkiksi vähentää riippuvuutta data-alan jäteistä. Toisaalta hajanainen luonne aiheuttaa myös haasteita: minkälaista dataa eri metaversumit keräävät, ja missä eri dataelementtejä saa yhdistellä ja hyödyntää?

Metaversumiteknologian kehittymisen vuoksi jatkossa onkin välttämätöntä nostaa kyberturvatoimet täysin uudelle tasolle. IT-alan ja viranomaisten on kehitettävä uusia tapoja lähestyä henkilökohtaista dataa, yksityisyyttä ja digitaalista omaisuutta. Metaversumin käyttäjiä voidaan edellyttää luovuttamaan nykyistä enemmän henkilökohtaista dataansa, joten ala kaipaa nopeasti myös ajantasaista sääntelyä.

Lisätietoa metaversumin yksityisyykysymyksistä voit lukea TCS:n englanninkielisestä raportista.

Lähde: TCS
Kuvituskuva: Laurens Derks, Unsplash.